14 niezwykłych rodzajów pomidorów

0
1000

Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw w naszej kuchni. Nic dziwnego, bowiem poza wyjątkowymi walorami smakowymi i szerokim zastosowaniem posiadają również sporo wartości odżywczych korzystnych dla naszego zdrowia i funkcjonowania całego organizmu. Poznaj najpopularniejsze rodzaje pomidorów i sprawdź, który z nich możesz hodować w swoim ogródku lub na balkonie!

Pomidory gruntowe – rodzaje o największych owocach

Jednymi z najpopularniejszych odmian tego warzywa są tzw. gatunki wielkoowocowe, z których hodowli zbieramy bardzo duże pomidory. Rodzaje te zwykle przekraczają wagę 200 g, a ich walory smakowe są bardzo doceniane w kuchni – to pomidory bardzo mięsiste, soczyste i, co wyjątkowo ważne, bardzo słodkie. O to najpowszechniej uprawiane rodzaje pomidorów wielkoowocowych:

  • Pomidor oxheart, czyli bawole serce. To jedna z największych odmian pomidora, ponieważ waga jednego owocu może sięgać nawet do 0,5 kg! Dojrzewają dość wcześnie, jednak ich uprawa wymaga nieco doświadczenia, bowiem wysokie i wiotkie łodygi wymagają przycinania i podwiązywania do tzw. palików.
  • Pomidor Henryka F1 – prawdziwa formuła 1 wśród pomidorów! Nieco mniejsze owoce niż w przypadku oxheart, bo ważące zwykle ok. 200 g, ale za to bardzo smaczne i słodkie. To jeden z bardziej popularnych rodzajów pomidorów – tzw. pomidor malinowy, który dojrzewa nawet w słabych warunkach otoczenia i jest odporny na różnego rodzaju zarazy – w tym m.in. na stonkę ziemniaczaną.
  • Pomidor maliniak – rodzaj pomidora, który nie wymaga specjalnej opieki ani palikowania w twoim ogródku. Niewielkie rośliny o sztywnych łodygach wydają niewielkie, bo sięgające ok. 100 g, ale bardzo smaczne owoce.
  • Pomidor red pear jest zaś jedną z najciekawszych odmian tego warzywa. Prawie wszystkie rodzaje pomidorów przyjmują okrągły kształt i czerwonawą barwę. Owoce red pear mają jednak żebrowatą formę i poza mięsistym miąższem i świetnym smakiem posiadają dzięki temu spore walory… estetyczne. Świetnie nadają się jako dekoracja w ogrodzie, na balkonie lub w kuchni.

Pomidory koktajlowe, czyli rodzaje drobne, ale wyjątkowo smaczne

Pomidory koktajlowe to rodzaje, które charakteryzują się niewielkimi, ładnie prezentującymi się i smacznymi owocami – dlatego też zwykle wykorzystuje się je do sałatek lub jako dodatek do dań głównych. Większość tych gatunków posiada czerwoną barwę, jednak istnieje kilka odmian, które wyglądają wyjątkowo ciekawie. Black cherry posiada miąższ o brązowym zabarwieniu, tigerella, których czerwony kolor miesza się z zielonym i  yellow pearshaped – żółte pomidory o kształcie gruszki. Są to jednak gatunki rzadziej uprawiane, a najczęstsze rodzaje pomidorów koktajlowych w naszym kraju to:

  • Pomidor pokusa – odmiana o niewielkich owocach ważących ok. 10–20 g.
  • Pomidor maskotka – gatunek nieco większy i świetnie nadający się do hodowli w pojemnikach i donicach.
  • Pomidor koralik – równie niewielki gatunek, który dodatkowo nie wymaga specjalnych warunków środowiska i dojrzewa dość szybko.
  • Pomidor olka polka, czyli pomidor żółty, którego owoce ważą zwykle od 30 do 50 g. Nadaje się również do hodowli doniczkowej.

Pomidorowe ciekawostki, czyli inne rodzaje pomidorów

Istnieją także inne rodzaje pomidorów, które nadają się zarówno do spożywania zarówno bezpośrednio, jak i przyrządzania przetworów. Posiadają one jednak dość grubą skórkę, która chroni warzywo w transporcie, jednak może być mniej smaczna w konsumpcji.

  • Pomidor rumba ożarowska – doceniany przede wszystkim za zwarty miąższ, który jest jednocześnie bardzo smaczny. Owoce ważą zwykle ok. 100 g, a ten rodzaj pomidora jest dodatkowo bardzo odporny na choroby.
  • Pomidor samuraj – nieco cięższy niż rumba, bo ważący ok. 120 g. Czerwone owoce dość łatwo wyhodować w słońcu, a łodygi nie wymagają podwiązywania.
  • Pomidor koneser F1 – gatunek o dużych owocach i sporej plenności. Dobrze rozwija się nawet w niskich temperaturach.