Domowe sposoby na grypę jelitową

0
3512

Grypa jelitowa, nazywana też grypą żołądkową, wywoływana jest przez różnego rodzaju wirusy. Jej objawy są na tyle uciążliwe, że często konieczne jest pozostanie w domu. Niestety z wirusem organizm sam musi się uporać, ponieważ jedynym sposobem leczenia tej choroby jest łagodzenie objawów oraz intensywne nawadnianie. Osoby dorosłe mogą z powodzeniem leczyć się w domu, ale dzieci do 3. roku życia oraz osoby starsze powinny być przebadane przez lekarza, a w razie potrzeby poddane hospitalizacji.

Grypa jelitowa – objawy

Objawy grypy jelitowej są bardzo charakterystyczne. Przede wszystkim chory cierpi z powodu wodnistej i obfitej biegunki utrzymującej się nawet do 3 dni, a w skrajnych przypadkach do tygodnia. Bardzo często pojawiają się również nudności i wymioty, przez co bardzo szybko może dojść do odwodnienia. Kolejnym objawem jest wysoka gorączka, która może przekroczyć 39 st. C oraz poczucie rozbicia, a nawet bóle mięśni. Najgroźniejsza jest grypa jelitowa u dzieci, ponieważ może w bardzo szybkim czasie doprowadzić do groźnego dla życia odwodnienia. Jelitówka jest niezwykle zaraźliwa – rozprzestrzenia się drogą kropelkową, a także za pośrednictwem brudnych rąk.

Grypa jelitowa – domowe sposoby

W przypadku, gdy grypa jelitowa ma łagodny przebieg, można spróbować wspomóc się domowymi sposobami. Najważniejsze jest oczywiście nawadnianie. Osoba chora powinna pić dużo płynów, ale nie całymi szklankami – a po odrobinie, aby nie sprowokować odruchu wymiotnego. Zalecane jest wypijanie równowartości szklanki wody po każdym wypróżnieniu czy wymiotach. Najlepiej sprawdzają się letnia woda, niesłodzona herbata lub herbatki ziołowe. Z ziół polecanych podczas grypy żołądkowej warto wymienić chociażby działający przeciwzapalnie kwiat nagietka czy rumianek. Znakomicie sprawdzają się także napary z liścia szałwii oraz babki lancetowatej. W czasie choroby można pić przeciwbiegunkowe napary z suszonych czarnych jagód oraz z kłącza pięciornika. Oprócz tego można spróbować innych sposobów np.:

  • naparu z imbiru – wystarczy do gotujące wody włożyć korzeń imbiru i po kilku minutach zaparzania wypić filiżankę przegotowanego naparu. Taki napój należy serwować sobie co godzinę. Imbir zmniejsza stan zapalny i łagodzi bóle brzucha,
  • banany – banany znakomicie działają na przewód pokarmowy i niwelują dolegliwości związane z grypą żołądkową,
  • herbatka z amarantusa – dwie łyżeczki nasion amarantusa trzeba zagotować w trzech szklankach wody. Po zagotowaniu wywar należy pozostawić na wolnym ogniu przez 7 minut, a następnie dodać do niego łyżeczkę liści amarantusa. Mieszankę trzeba parzyć jeszcze przez 30 minut, a następnie spożywać dwa razy dziennie po jednej filiżance.

Grypa jelitowa – co jeść?

Grypa jelitowa ma to do siebie, że naprawdę trudno podczas jej trwania utrzymać zawartość żołądka na swoim miejscu. Stąd też podczas pierwszego dnia choroby zalecana jest głodówka, choć oczywiście nie można zapominać o nawadnianiu. Dopiero na drugi dzień w miarę możliwości można spróbować pić soki warzywne lub owocowe, jeść przeciery, kisiele i kleiki. Trzeciego dnia można zjeść rozgotowany biały ryż, a także banany. Nie zaszkodzi też ciepły, domowy rosół. Podczas kolejnych dni można już powoli wracać do swojego zwykłego sposobu odżywiania.