Czym to się je? – nasiona chia

0
502

Nasiona chia pochodzą od rośliny zwanej szałwią hiszpańską, stały się tak popularne dzięki swoim wyjątkowym wartościom odżywczym i zdrowotnym. Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż łosoś, jest w nich również znacznie więcej wapnia niż w mleku, a to dopiero początek ich dobroczynnych właściwości.

Pochodzenie i substancje odżywcze nasion chia

Szałwia hiszpańska pochodzi z Meksyku i Gwatemali. Jest to roślina o szerokich liściach i małych fioletowych lub białych kwiatkach. Nasiona chia znajdziemy zaś w owocach szałwii, gdzie występują w dużych ilościach. Ich właściwości są znane już od wieków. Nie tylko ze względu na dużą zawartość kwasów omega-3 czy też wapnia, ale również dlatego, że posiadają one więcej żelaza niż szpinak, który z tego słynie. Dodatkowo zawierają pełnowartościowe białko, antyoksydanty – zapobiegające rozwojowi nowotworów, potas, który obniża ciśnienie krwi, błonnik regulujący trawienie, magnez, który pomoże nam ukoić nerwy, fosfor wzmacniający kości, a także szereg innych dobroczynnych substancji.

Jak spożywać nasiona chia?

Najpopularniejszą metodą na nasiona jest dodawanie ich do koktajli, jogurtów, deserów czy porannej owsianki. Po namoczeniu nasiona chia zwiększają swoją objętość nawet dziewięciokrotnie – co sprawia, że są dobrym wypełniaczem żołądka i powodują uczucie sytości. Można z nich przyrządzić papkę podobną do tej z siemienia lnianego. Wystarczy użyć 1 części ziaren chia i 7 części wody, po 15 minutach nasiona będą wystarczająco napęczniałe. Jedząc 2 łyżki dziennie takiego kleiku przed głównymi posiłkami, wypełnimy żołądek – co sprawi, że podczas posiłku zjemy mniej. Należy pamiętać, by nasiona popijać zawsze dużą ilością wody.

Kilka sposobów na nasiona

Nasiona chia można wsypywać do swojego ulubionego jogurtu lub do mieszanki musli. Świetnie sprawdzają się jako uzupełnienie do sałatki i jako dodatek do obiadu (ziemniaków, ryżu czy soczewicy). Można połączyć je z mąką i użyć do wypieków. Zmiksowane z koktajlem również nie stracą swoich właściwości. Surowe mogą posłużyć jako przekąska. Sproszkowane świetnie zagęszczą zupę czy gulasz.

Wartości odżywcze nasion chia

100 g nasion chia zawiera: 486 kcal; 16,54 g białka; 30,74 g tłuszczu; 42,12 g węglowodanów; 34,4 g błonnika; 1,6 g witaminy C; 0,620 mg tiaminy; 0,170 mg ryboflawiny; 8,830 mg niacyny; 54 IU witaminy A; 0,50 mg witaminy E; 631 mg wapnia; 7,72 mg żelaza; 335 mg magnezu; 860 mg fosforu; 407 mg potasu; 16 mg sodu; 4,58 mg cynku; 4915 mg kwasu omega-3; 1620 mg omega-6.

Samo zdrowie?

Jak widać, jest naprawdę sporo pozytywnych stron spożywania nasion chia. Mają bardzo duży wpływ na wiele procesów w naszym organizmie. Jednak nie jest to produkt cudowny, który wyleczy nas ze wszystkiego. Faktem jest, że odżywia nasz organizm, dostarcza szeregu substancji, które mają naprawdę dobroczynne działanie. Przede wszystkim należy pamiętać o tym, że wszystko spożywane w nadmiarze szkodzi. Tak więc w przypadku nasion chia również trzeba zachować umiar. Zbyt duża zawartość błonnika może zakłócić wchłanianie wielu składników odżywczych. Osoby ze stanem zapalnym jelit oraz innymi chorobami przewodu pokarmowego nie powinny spożywać nasion chia. Mimo że nasiona te są tak bogate w różne składniki, zachowajmy umiar w ich spożywaniu. Niech nam to wyjdzie na zdrowie.