Co jeść, aby poprawić pamięć?

0
656

Przemęczenie, stres, zbyt duża ilość obowiązków w pracy lub szkole – wszystko to może wpłynąć na pracę naszego mózgu, a co za tymi idzie, również na pamięć i koncentrację. Co zrobić, aby nasza pamięć była lepsza? Warto wzbogacić swoją dietę o odpowiednie składniki żywieniowe. Naukowcy dowiedli, że dostarczenie organizmowi stosownych składników mineralnych i witamin znacznie wpływa na poprawę koncentracji i pamięci. Jakie zatem jedzenie będzie najlepsze dla pracy naszego mózgu?

Dlaczego, aby pamięć była lepsza, musimy zmienić dietę?

Odpowiednio dobrane pokarmy uruchamiają mechanizmy zachodzące w mózgu, które odpowiadają za koncentrację oraz pamięć. Zawarte w jedzeniu składniki odżywcze pobudzają produkcję enzymów odpowiedzialnych za procesy myślowe. Stymulują również pracę neuroprzekaźników, które są bardzo istotne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Bez ich pracy niemożliwe jest przyswajanie wiedzy.

Co powinna zawierać dieta na lepszą pamięć i koncentrację?

Dieta korzystna dla mózgu powinna przede wszystkim dostarczać dużo energii. Warto wiedzieć, że mózg, mimo że jest stosunkowo mały w porównaniu do reszty ciała, zużywa aż do 25% całej dostarczanej z jedzenia energii. Pokarmem dla mózgu jest głównie glukoza i tlen. Organ ten wykorzystuje niemal połowę glukozy, która jest przenoszona przez krew. Bez tych składników mózg obumiera już po 10 minutach.

Jednak aby mózg funkcjonował prawidłowo, nie wystarczy jeść dużych ilości cukru. Wręcz przeciwnie, należy unikać jego zbyt dużych ilości. Energię dla mózgu lepiej dostarczać z węglowodanów złożonych, znajdujących się w takich produktach jak pieczywo razowe, dziki ryż, kasza, ziemniaki, soczewica czy fasola. Zawarty w nich cukier uwalnia się do krwi stopniowo, dzięki czemu organizm ma zapewnioną energię na dłużej. Dodatkowo produkty te są bogate w błonnik oraz inne składniki odżywcze korzystnie wpływające na pracę mózgu.

Witaminy i minerały, które sprawią, że będziesz mieć lepszą pamięć

Dla lepszej pamięci i koncentracji korzystne są przede wszystkim witaminy z grupy B i nienasycone kwasy tłuszczowe – omega-3, 6 i 9. Najważniejsze składniki mineralne można znaleźć w różnych produktach żywieniowych:

– witaminy z grupy B – znajdują się w soi, tuńczyku, wątrobie, drobiu, pieczywie pełnoziarnistym, suchych nasionach fasoli, grochu i słonecznika. Poprawiają koncentrację i skupienie uwagi, pomagają przy bezsenności;

– lecytyna – jest to bogate źródło choliny potrzebnej do powstawania neuroprzekaźników. Niedobór tej substancji może doprowadzić do zmniejszenia zdolności zapamiętywania. Lecytyna znajduje się przede wszystkim w soi i kiełkach pszenicy, ale można ją kupić także w aptece. Kupując produkt apteczny, warto zwrócić uwagę, aby zawartość fosfatydylocholiny nie była mniejsza niż 30%;

– żelazo – wpływa na zdolność uczenia się i rozumowania. Jest również nośnikiem tlenu potrzebnego dla prawidłowej pracy mózgu. Najlepszym jego źródłem są orzechy, warzywa strączkowe i warzywa liściaste;

– cynk – poprawia myślenie i koncentrację. Jego bogatym źródłem są pestki dyni;

– magnez – jest czynnikiem ważnym dla tworzenia enzymów. Jest ciężko przyswajalny, dlatego warto przyjmować go w formie preparatów dostępnych w aptece;

– potas – pomaga w prawidłowym dotlenieniu mózgu. Jego bogatym źródłem są pomidory, winogrona oraz banany.