Niezwykłe właściwości kobylego mleka

0
303

Kobyle mleko jest dużo mniej popularne niż mleko krowie, a nawet kozie – z niezrozumiałych zresztą względów, bowiem było znane już od wieków i stosowane przez wiele ludów, w tym Greków, Rzymian a także Egipcjan. Pije się je aż do czasów obecnych w krajach azjatyckich jako popularny napój kumys. Także orientalne kraje bardzo się nim zachwycają. Czy warto przemóc się i spróbować pić mleko od klaczy? Gdzie można je dostać i jakie posiada właściwości? 

Mleko kobyle – właściwości

Dlaczego właśnie mleko krowie jest najpopularniejsze? Trudno to stwierdzić, tym bardziej, że szerokie grono ludzi ma na nie uczulenie i nie może (a raczej nie powinno) go pić. Mleko kobyle jest przy tym bardzo podobne w składzie do mleka kobiecego – można zatem powiedzieć, że jest bardziej odpowiednie dla dzieci i niemowląt, które nie mogą być karmione przez matki. Wielu osobom wciąż wydaje się dziwne, ażeby pić mleko od klaczy – tymczasem niegdyś była to codzienność. Jeszcze 4 tysiące lat temu w Chinach uznawane było ono za cudowny lek, a aż do lat 50. XX wieku także i w krajach Europy leczono nim choroby układu pokarmowego i oddechowego.

Mleko klaczy wykazuje mnóstwo zdrowotnych właściwości, których nie znajdziemy w mleku krowim. Szczególnie polecane jest osobom cierpiącym na alergie, marskość wątroby, zmagającym się z chorobami serca i układu krążenia, a także z osteoporozą. Mleko pomaga zwalczyć astmę oskrzelową, wrzody żołądka, zapalenie woreczka żółciowego oraz zapalenie trzustki. Usprawnia wchłanianie żelaza oraz wapnia, dlatego też dzięki niemu można lepiej dbać o swój układ kostny i zapobiec wystąpieniu anemii. Okazuje się także, że powinno być stosowane przez chorych na nowotwór, jako że znajdujący się w nim lizozym wywołuje martwicę komórek rakowych. Mleko świetnie działa na skórę, przyczyniając się do szybkiego gojenia ran oraz poprawiając jej wygląd przy atopowym zapaleniu skóry. Działa bowiem antybakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie. Przyspiesza też terapię antybiotykową i łagodzi migreny. Jego zastosowanie i lecznicze działanie jest bardzo szerokie, a do tego jest ono dobre w smaku!

Kobyle mleko – gdzie kupić?

O tym, że mleka od klaczy nie znajdziemy w zwykłych sklepach wie każdy, kto w nich kupuje – najczęściej pojawiają się bowiem mleka krowie od różnych producentów, a także mleko kozie i (rzadziej) mleko bez laktozy, ale też nie wszędzie. Kobyle mleko można jednak kupić pod postacią proszku lub w kapsułkach. Możliwe jest również nabycie mleka kobylego w sprzedaży wysyłkowej – transportowane jest w postaci mrożonej, ponieważ bez zamrożenia szybko straciłoby swoje cenne właściwości i zdatność do wypicia.

Są kraje, gdzie kobyle mleko można znaleźć bez problemu – jest tak popularne, jak mleko krowie. To na przykład Niemcy i Kanada. Warto jednak wiedzieć, że dzięki procesowi liofilizacji udało się stworzyć produkt przetworzony o tak dobrych właściwościach jak produkt świeży, dlatego też suplementy diety w postaci kapsułek i saszetek do rozpuszczenia w wodzie bądź spożycia jako proszku są równie dobre jak mleko naturalne. Cena jednakże jest dosyć spora – za 30 saszetek można zapłacić nawet 100 złotych.