Rokitnik – dlaczego warto się z nim zaprzyjaźnić?

0
615

Rokitnik jest rośliną, która powszechnie rośnie w naszym kraju. Krzewy rokitnika są niezwykle efektowne i możemy je spotkać w wielu miejscach. Jeżeli chodzi o właściwości zdrowotne i kosmetyczne tej rośliny, wydaje się, że jest w naszej kulturze zupełnie niedoceniana. Jest to co najmniej dziwne, ponieważ rokitnik jest prawdziwą bombą witaminy C. Jest jedną z niewielu roślin, które zawierają jej tak dużo.

Niesamowite właściwości prozdrowotne i kosmetyczne rokitnika

Fenomen rokitnika nie kończy się na olbrzymiej dawce witaminy C. Jest on prawdziwą skarbnicą również i innych witamin i mikroelementów. Co więc możemy znaleźć w rokitniku? Oprócz witaminy C przede wszystkim witaminy A, E, D, K, P, witaminy z grupy B czy karoten. Rokitnik jest również bogaty w wiele minerałów. Jest źródłem wapnia, boru, krzemu, potasu, żelaza, fosforu, czy manganu. Roślina jest bogata w antyoksydanty, które zwalczają komórki nowotworowe, są również niezbędne do zachowania młodości naszej skóry. Rokitnik zawiera także rutynę, która jest składnikiem leków podnoszących odporność i wzmacniających naczynia krwionośne. Kiedy czytamy o właściwościach rokitnika, zaczynamy się dziwić, że ta powszechnie występująca w naszych parkach i ogrodach roślina tak rzadko gości na naszych stołach, w apteczkach i kosmetyczkach. Należy zaznaczyć, że nie wszystkie owoce rokitnika posiadają tyle samo prozdrowotnych substancji. Wiele zależy tu od miejsca, skąd pochodzą krzewy.

Rokitnik znajduje bardzo szerokie zastosowanie. Może on być składnikiem leków, kosmetyków, może również znaleźć swoje miejsce na naszych stołach. Przetwory z rokitnika znajdują uznanie na całym świecie. Doceniane są nie tylko ze względu na swoje walory smakowe. Warto zauważyć, że witamina C zawarta w owocach rokitnika jest bardzo trwała i w dużej mierze odporna na procesy obróbki termicznej. Posiłek, do którego przygotowania użyjemy owoców rokitnika, będzie nie tylko smaczny, będzie również bardzo zdrowy. Na rynku możemy spotkać zarówno olej, jak i sok z rokitnika. Olej możemy stosować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Poza tym, że jest on doskonałą bazą kremów, świetnie sprawdza się, kiedy nakładamy go na twarz i ciało solo. Już po kilku dniach zauważymy wyrównanie kolorytu cery, jej ujędrnienie i wygładzenie powierzchownych zmarszczek. Sok z rokitnika jest natomiast polecany do picia w celu zwiększenia odporności organizmu. Dobrze jest go pić przez cały rok, szczególnie jednak powinnyśmy pamiętać o tym w okresach zwiększonej podatności na zachorowania.

Rokitnik lekarstwem na wiele dolegliwości

Rokitnik jest rośliną posiadającą bogate właściwości kosmetyczne i lecznicze, niezależnie w jakiej formie będziemy go stosować. Roślina ta świetnie sprawdza się w przypadku chorób krążenia. Bogactwo przeciwutleniaczy, witaminy C i rutyny sprawia, że nasz układ krwionośny jest lepiej chroniony. Rutyna uszczelnia naczynia krwionośne, przeciwutleniacze niszczą wolne rodniki, witamina C przyspiesza regenerację włókien kolagenowych i przez to –  gojenie się ran, dobroczynnie wpływa na nasze stawy. Olej i sok z rokitnika polecane są przy dolegliwościach układu pokarmowego. Ich regularne stosowanie pomaga w leczeniu refluksu czy wrzodów. Właściwości tej rośliny czynią ją niezastąpioną w przypadku chorób skórnych. Rokitnik chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.

Wszystkie dobroczynne właściwości „Złota Syberii”, bo tak również niekiedy mówi się o rokitniku sprawiają, że powinnyśmy koniecznie zapoznać się z tą rośliną bliżej. Rokitnik świetnie nadaje się do stosowania zarówno wewnętrznego, jak i zewnętrznego. Warto w tym miejscu wspomnieć, ze posiada on jedną wadę – ma silne właściwości barwiące. Kiedy pijemy olej lub sok z rokitnika, możemy się spodziewać, że nasza skóra nabierze ładnego zdrowego kolorytu. Kiedy jednak stosujemy rokitnika zewnętrznie, powinnyśmy uważać. Olej i kremy wytworzone z owoców tej rośliny mają dla naszej skóry dobroczynne właściwości, jednak plamy na pościeli i naszych ubraniach spowodowane przez rokitnika są bardzo trudne, niekiedy wręcz niemożliwe do usunięcia.