Dlaczego powinnyśmy pić piwo?

0
821

Piwo jest napojem znanym ludzkości od tysięcy lat. Było podstawowym napojem już w starożytnym Egipcie. Podawano je nawet dzieciom. Motywacje starożytnych Egipcjan, jeżeli chodzi o picie tego trunku, były nieco inne niż nasze – piwo ze względu na obecność alkoholu posiadało właściwości antybakteryjne, co miało wielkie znaczenie, gdyż woda z reguły była niezdatna do picia. Współczesne piwo znacznie różni się od tego, które spożywano w starożytności. Jego smak jest lepszy, zawartość alkoholu znacznie większa. Współcześni miłośnicy piwa sięgają po ten trunek głównie dla jego walorów smakowych. Mało kto zdaje sobie sprawę, że piwo ma wiele prozdrowotnych właściwości.

Piwo – właściwości

Piwo posiada szereg właściwości sprzyjających naszemu zdrowiu. Jednak na początku warto jest zaznaczyć, że nie każdy typ piwa jest równie zdrowy. Istotna jest także ilość spożywanego trunku. Żeby odczuć dobroczynne właściwości tego napoju, należy go spożywać w niewielkich ilościach. Ilość dopuszczalnego do spożycia alkoholu jest zróżnicowana ze względu na naszą masę ciała, wiek i płeć. Kobietom z reguły nie poleca się picia więcej niż szklanki (250 ml) tego trunku. W przypadku spożywania dużych ilości piwa nasz organizm odniesie większe szkody niż korzyści. Zatrucie alkoholowe ma destrukcyjny wpływ na nasz organizm. Jeżeli chcemy odnieść pełne korzyści z picia piwa, powinnyśmy wybierać gatunki niefiltrowane i niepasteryzowane. Są one rzadko spotykane w naszych sklepach, ponieważ okres ich przydatności do spożycia jest bardzo krótki – zazwyczaj nie przekracza miesiąca. Dobrze jest również postawić na piwo ciemne, zawierające dużą ilość ekstraktów.

Warto zdawać sobie sprawę, że niektóre gatunki piwa mają podobne właściwości co wino – są bogate w antyoksydanty, które niszczą komórki nowotworowe. Przeciwutleniacze obecne w piwie mają także dobroczynny wpływ na stan naszej skóry – chronią ją przed negatywnym wpływem promieni UV, opóźniają procesy starzenia. Szklanka piwa co jakiś czas może okazać się skuteczną receptą na młodość. Piwo wykazuje pozytywne działanie na nasz układ pokarmowy, układ nerwowy, układ krążenia, układ moczowy, niektóre gatunki piwa przyczyniają się do poprawy naszej odporności. Jeżeli mamy problemy z trawieniem, dobrze jest wypić szklankę piwa do obiadu. Powinnyśmy szybko odczuć poprawę. Po piwo sięgamy często pod koniec dnia, zazwyczaj kiedy wracamy zestresowane z pracy. Dzieje się tak nie bez przyczyny – trunek ten zawiera substancje znane jako lupulina i humulina, które przyczyniają się do redukcji stresu, wykorzystywane są one do leczenia dolegliwości o podłożu nerwowym. Piwo dodatkowo zawiera witaminy z grupy B, a także składniki mineralne – magnez, potas i sód, które poprawiają nasze samopoczucie, pomagają się nam zrelaksować.

Piwo w profilaktyce chorób serca

Niektórzy lekarze są zdania, że piwo jest napojem idealnym w profilaktyce chorób układu krążenia. Niewielkie ilości dobrej jakości piwa pite regularnie obniżają nasze ciśnienie. Piwo redukuje ryzyko zawału serca. Dzięki zawartości polifenoli pomaga obniżać poziom cholesterolu. Przez niektórych uważane jest również za świetną profilaktykę przeciwmiażdżycową.