Jak zmniejszyć ryzyko choroby nowotworowej?

0
603

Choroby nowotworowe stanowią jedną z głównych przyczyn śmiertelności. Wprowadzając odpowiednią dyscyplinę żywieniową, możemy w znacznym stopniu zmniejszyć ryzyko wystąpienia tej dolegliwości. Co jeść, aby uniknąć zachorowania na raka?

Zwalczyć otyłość

Nieodpowiednia dieta w znaczny sposób wpływa na nasze zdrowie – zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Nieregularne i nieracjonalne jedzenie sprawia, że przybywa nam nadprogramowych kilogramów, które w efekcie zamieniają się w otyłość. Jest to pierwszy krok do choroby nowotworowej.

Nadmiar kilogramów i otyłość w znaczny sposób przyczyniają się do powstania nowotworu jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, żołądka, trzustki, wątroby, jelita grubego, nerki, prostaty, piersi, jajnika i macicy. Zachorować może każdy, bez względu na płeć i wiek.

Należy pamiętać, że zbyt wysoki wskaźnik BMI u kobiet powoduje wzmożoną syntezę estrogenów w organizmie. Kobiety otyłe, które nie rodziły dzieci, miały wcześnie pierwszą miesiączkę i dość późno przechodziły menopauzę, są szczególnie zagrożone rakiem piersi.

W przypadku otyłych mężczyzn największy odsetek zachorowań dotyczy raka prostaty, żołądka oraz jelita grubego.

Ważną funkcję na tej płaszczyźnie odgrywa profilaktyka prozdrowotna oraz odpowiednia dieta. Ważne jest, aby jeść racjonalnie i regularnie, czyli zjadać pięć posiłków dziennie o tych samych porach i nie unikać aktywności fizycznej – jest to najprostszy sposób, by uchronić się przed rakiem. Co ważniejsze, fakt ten dotyczy także osób obciążonych genetycznie.

Brak selenu

Bardzo ważnym pierwiastkiem, który posiada działanie antynowotworowe, jest selen. Brak tego składnika w dużej mierze przyczynia się do rozwoju chorób nowotworowych, które w rzeczywistości rozwijają się długo.

Niedostateczna zawartość tego mikroelementu to częsta przyczyna powstania raka jelita grubego. Oczywiście nie należy jednoznacznie twierdzić, że brak selenu oznacza, że w przypadku danej osoby pojawi się choroba nowotworowa, nie mniej jednak brak tego mikroelementu powinien zmotywować do wykonania dodatkowych badań, zmiany diety, odpowiedniej suplementacji itp.

Selen znaleźć można m.in. w sproszkowanych suszonych borowikach, pszenicy niemodyfikowanej, brązowym ryżu, owsie oraz pestkach dyni.

Niebezpieczny alkohol i tytoń

Bardzo niebezpieczne jest także nadmierne spożywanie alkoholu oraz palenie tytoniu. Substancje zawarte w tych używkach w szczególny sposób wpływają na górne drogi oddechowe – alkohol często staje się przyczyną zmian nowotworowych w obrębie przełyku, gardła i jamy ustnej, natomiast tytoń przyczynia się do zmian chorobowych w obrębie górnych dróg oddechowych.

Warto więc ograniczyć ilość tego typu używek, a najlepiej wyeliminować je całkowicie. Alkohol w dużej mierze przyczynia się także do uszkodzenia narządów wewnętrznych, czego efektem może być m.in. marskość wątroby, nadciśnienie tętnicze, zapalenie trzustki, a także zespół uzależnienia alkoholowego.

Oczywisty jest fakt, iż czynników, które wpływają na rozwój choroby nowotworowej jest bardzo wiele, warto tu wymienić m.in. promieniowanie, zanieczyszczenie środowiska, wiek, brak aktywności fizycznej, wirusy i bakterie, skłonności genetyczne, czynniki zawodowe, a także niektóre leki.

Prowadzenie zdrowego trybu życia oraz profilaktyka prozdrowotna pozwalają jednak zmniejszyć ryzyko zachorowania.