Cytrusy – które z nich wybrać?

0
963

Cytrusy bez wątpienia mogą być zaliczone do grupy najzdrowszych i najkorzystniejszych dla naszego organizmu owoców. Powszechnie kojarzą się nam one z tropikami, przez co zajadanie się nimi – szczególnie w czasie ponurej, szarej zimy – znacznie poprawia nam nastrój i od razu przywodzi na myśl słoneczne, piaszczyste plaże. Warto pamiętać, że cytrusy nie tylko poprawiają samopoczucie, ale mają doskonały wpływ na nasz organizm. Poszczególne ich rodzaje to prawdziwa bomba witaminowa, która dostarcza wielu cennych składników odżywczych i bardzo dobrze wpływa na nasze zdrowie. Zdecydowanie warto zainteresować się nimi nieco bliżej, bowiem włączając je do diety, można zrobić coś naprawdę dobrego dla własnego organizmu. Oczywiście, podobnie jak i wszystkie inne – nawet najzdrowsze – produkty spożywcze w nadmiarze nie są dla nas korzystne. Ponadto poszczególne cytrusy różnią się od siebie właściwościami, przez co nie wszystkie z nich mogą być dla nas faktycznie odpowiednie. Tym bardziej warto wiedzieć, które cytrusy będą dla nas najlepsze.

Najpopularniejsze cytrusy i ich właściwości

Owoce cytrusowe występują w wielu różnych gatunkach; warto wiedzieć, że tylko niektóre z nich są popularne i powszechnie dostępne w Polsce. Na szczęście jednak znajdują się wśród nich te rzeczywiście najzdrowsze, dzięki czemu bez przeszkód możemy korzystać ze wszystkich ich wspaniałych właściwości. Mogą być dobrą propozycją dla osób zmagających się z konkretnymi dolegliwościami.

Do najpopularniejszych cytrusów dostępnych w Polsce należą pomarańcze. Wielu z nas kojarzy je wyłącznie z sokami owocowymi, ale można zjadać je również w naturalnej formie. Jedna duża pomarańcza to przede wszystkim solidna dawka witaminy C; w owocu o masie 100 g znajduje się aż 50 mg tej witaminy. Są bardzo zdrowe dla naszych kości, stanowią bowiem bogate źródło wapnia. Zawarte w nich składniki świetnie wpływają też na układ krwionośny, zatem powinny po nie sięgać osoby z nadciśnieniem oraz różnymi chorobami serca. Są również bardzo skuteczne w profilaktyce nowotworów.

Cytryna – chyba najpopularniejszy owoc cytrusowy w Polsce, bardzo charakterystyczny dla całego tego gatunku. Cytryna również jest bardzo bogatym źródłem witaminy C. Ponadto wspomaga metabolizm i przemianę materii. Jeśli chcesz skutecznie się odchudzać, wypijaj codziennie rano na pusty żołądek szklankę świeżego soku z cytryny.

Limonka ma w kuchni podobne zastosowania jak cytryna, ale jest nieco mniej znana – choć, co ciekawe, nawet nieco zdrowsza. Zawiera bowiem jeszcze więcej witaminy C niż cytryna. Ponadto reguluje poziom cukru we krwi.

Grejpfrut jest owocem, który w ostatnich latach zdobył niemałą popularność wśród kobiet odchudzających się. Faktycznie stanowi on przy tym nieocenioną pomoc, bowiem pozwala na skuteczne spalanie tłuszczu i poprawia metabolizm, przez co szklanka świeżego soku z grejpfrutów wypijana codziennie powinna być stałym elementem każdej diety odchudzającej. Dodatkowo owoce te świetnie wpływają na nasze kości i stawy, pomagają też w profilaktyce nowotworów.

Mandarynka jest kolejnym popularnym w Polsce cytrusem. Wielu z nas kojarzy je jeszcze z dzieciństwa jako nieodłączny dodatek do Bożego Narodzenia. Warto jednak zjadać je jak najczęściej. Oprócz wysokiej zawartości witamin, ich pozytywnym działaniem jest oczyszczanie organizmu z toksyn. Bardzo dobrze wpływają też na pracę układu moczowego.

Nieco mniej znanym, ale zdobywającym coraz większą popularność w Polsce cytrusem, jest pomelo. Owoc ten zyskał uznanie przede wszystkim jako najbogatsze źródło witaminy C w tej grupie – w 100 g owocu znajduje się jej aż 61 mg.

Z cytrusami trzeba uważać

Owoce cytrusowe, choć bardzo zdrowe i zawierające mnóstwo cennych dla nas witamin, nie zawsze mają tak pozytywny wpływ na nasz organizm. Trzeba przede wszystkim uważać na zakwaszanie przez nie organizmu – w nadmiarze mogą przyczyniać się do zgagi i różnych dolegliwości żołądkowych, czasami są również szkodliwe dla zębów. Jeśli jednak jemy je z umiarem, będą one miały wyłącznie pozytywny wpływ na nasz organizm. Po cytrusy warto sięgać przez cały rok, choć bardzo cenne są szczególnie w okresie zimowym. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C chronią wówczas nasz organizm przed chorobami i znacznie wzmacniają jego odporność.